Recruitment Specialist for qualified professionalsFinance | Audit | GRC

Het imago van een Internal Auditor?

10-02-2021

Afgelopen jaren is de vraag naar Risk en Internal Auditors sterk gestegen. Enerzijds door verandering in wetgeving, anderzijds door een toenemende vraag naar controle vanuit organisaties. In 2015 zijn er minstens 5 nieuwe IAD's opgericht of nieuw leven ingeblazen en een veelheid aan nieuwe posities in het Risk domein. Een mooie ontwikkeling!

Veel organisaties richten tegenwoordig de IAD in als talent pool. Internal Auditors leren de organisatie kennen, zijn op de hoogte van de processen/infrastructuur en bouwen rap een intern (internationaal) netwerk op en groeien na gemiddeld 3 jaar door naar een vervolgpositie buiten een IAD. 

Het ideale profiel blijft voor veel organisaties kandidaten vanuit de accountancy. Dat is ook niet vreemd, aangezien de accountancy een zeer goede ''school'' is om het audit vak te leren. Op management niveau wordt er wel naar concrete IAD ervaring gevraagd en is een trackrecord bij een andere IAD vaak een vereiste.

Er zijn verschillende organisaties welke naast ervaring ook de mogelijkheid bieden om intern, met behulp van een stagebureau, de post doc opleiding te vervolgen. Een combinatie van werken en gesubsidieerd studeren met een gezamenlijk belang. Naast RA's groeit de vraag sterk naar RE's in business mede door de toenemende mate van automatisering, information security risk ed. 

Hoewel de doelgroep RA/RE/RO groot is in Nederland, is er (relatief) een beperkt aantal kandidaten welke interesse hebben in een vervolgstap als Internal Auditor. Naar mijn mening een vreemd gegeven, gezien de onderstaande voordelen:

  • snel organisatie en haar processen/producten leren kennen
  • intern (internationaal) netwerk ontwikkelen
  • veel contact met hoger management, visability
  • opdoen van kennis en ervaring met andere culturen/landen
  • relatief veel vrijheid in werkzaamheden in vergelijking met een job als Controller
  • meer bijdragen aan een organisatie en haar processen dan binnen een accountancy kantoor
  • talentpool
  • salaris

In gesprek met kandidaten krijgen we vaak te horen dat er geen interesse is om de interne politieagent te worden OF dat IAD een stoffige afdeling is waar je moeilijk weer uit komt. 

Voor sommige organisaties gaat dit misschien op maar voor merendeel van de organisaties zeker niet! In tegendeel, tegenwoordig wordt mbv HR de audit afdeling gezien als talentpool. Je staat direct in contact met senior management en verkrijgt een goed beeld hoe de organisatie/dienst/product is ingericht en hebt een goed netwerk ontwikkeld. Ervaringen welke direct van toegevoegde waarde zijn in een vervolg positie buiten de IAD. Het is dan ook jammer dat door deze onjuiste perceptie een verkeer beeld over de internal auditor bestaat.

Dat er aspecten zijn waardoor er grote verschillen tussen de IAD van de corporates zijn, klopt. Verschillen kunnen er zijn door onder andere; complexiteit van het product/organisatie, audit agenda, Hoofd van de Internal Audit afdeling, afdelingsgrootte etc. Het is dan ook verstandig bij een dergelijke stap om met een gespecialiseerd w&s bureau te spreken met kennis van de verschillende IADs. Reacties zijn welkom!